Thatcham Research: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσµατα βαθµολόγησης υποβοηθούµενης οδήγησης (Assisted Driving Grading)

Το συστήµα Assisted Driving Grading βοηθά τον οδηγό στη διαδικασία οδήγησης και την απόδοσή του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν τον αντικαθιστά. Η Thatcham Research και το Euro NCAP θεωρούν ότι είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσµατα των τελευταίων βαθµολογιών για την υποβοηθούµενη οδήγηση και δείχνουν ότι και οι επτά από τους κύριους κατασκευαστές οχηµάτων των οποίων τα αυτοκίνητα δοκιµάστηκαν, έχουν δεσµευτεί να τοποθετήσουν ισχυρή τεχνολογία υποβοηθούµενης οδήγησης σε κάθε κατηγορία.
Το BMW ix3 ξεχώρισε εν µέρει χάρη σε ένα νέο σετ αισθητήρων που οδήγησε σε µια υψηλής απόδοσης ισορροπηµένη εµπειρία Υποβοηθούµενης Οδήγησης. Το εύστοχο όνοµα του συστήµατος «Driving Assistant Professional» και τα µέτρα που έχει θέσει σε εφαρµογή η BMW για την εκπαίδευση και την εµπλοκή των οδηγών εξασφάλισαν ότι ήταν το µόνο όχηµα που δοκιµάστηκε και απέσπασε τη βαθµολογία «πολύ καλό».
Οι παγκοσµίως πρώτες αξιολογήσεις διαβάθµισης της υποβοηθούµενης οδήγησης εισήχθησαν τον Οκτώβριο του 2020 και έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τη εµπορική προώθηση και την ασφαλή υιοθέτηση της τεχνολογίας υποβοηθούµενης οδήγησης.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιµών αξιολογήθηκαν επτά νέα αυτοκίνητα. Πέντε από αυτά ήταν αµιγώς ηλεκτρικά οχήµατα (EV), γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόµενη δηµοτικότητα αυτού του τύπου στην αγορά νέων αυτοκινήτων.
Κάθε αυτοκίνητο αξιολογήθηκε και βαθµολογήθηκε ως προς το επίπεδο βοήθειας, το επίπεδο εµπλοκής του οδηγού και την αποτελεσµατικότητα της υποστήριξης της ασφάλειας που προσφέρουν τα συστήµατα υποβοηθούµενης οδήγησης. Τα καλύτερα συστήµατα επιτυγχάνουν µια καλή ισορροπία µεταξύ της παρεχόµενης βοήθειας και του βαθµού µε τον οποίο διασφαλίζεται ότι οι οδηγοί έχουν επίγνωση των ευθυνών τους πίσω από το τιµόνι.
Τα αποτελέσµατα της περσινής διαβάθµισης της υποβοηθούµενης οδήγησης ώθησαν την Thatcham Research να εκφράσει ανησυχίες ότι ορισµένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων υπερτίµησαν την υποτιθέµενη ικανότητα αυτόµατης οδήγησης. Η ονοµασία, το µάρκετινγκ και οι επιδόσεις του συστήµατος «Autopilot» της Tesla επισηµάνθηκαν ως ανησυχητικές. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι δυνατότητες όλων των αυτοκινήτων στις φετινές αξιολογήσεις περιγράφονται σωστά και οι καταναλωτές δεν οδηγούνται στην πεποίθηση ότι οδηγούν ένα αυτοκίνητο εξοπλισµένο µε λειτουργία αυτοµατοποίησης.
Το BMW iX3 αναδείχθηκε το αυτοκίνητο µε καλύτερη απόδοση, ενώ το Ford Mustang Mach-E και το Cupra Formentor εξασφάλισαν και τα δύο «καλή» βαθµολογία.
Το Polestar 2 και το Hyundai Ioniq 5 κέρδισαν µια «µέτρια» βαθµολογία, ενώ τα λιγότερο ακριβά Toyota Yaris και Vauxhall Mokka-e έλαβαν και τα δύο βαθµολογία «εισόδου» για τη σταθερή βασική απόδοση της τεχνολογίας υποβοηθούµενης οδήγησης.
«Η τεχνολογία υποβοηθούµενης οδήγησης µπορεί να είναι ένα µεγάλο χαρακτηριστικό άνεσης, ειδικά όταν υποστηρίζει τους οδηγούς σε µακρινά ταξίδια. Πρέπει όµως να επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία µεταξύ της προσφοράς ενός ουσιαστικού επιπέδου βοήθειας και της διασφάλισης ότι οι οδηγοί δεν θα κάθονται µε σταυρωµένα τα χέρια και δεν θα αφήνουν το σύστηµα να κάνει την οδήγηση. Έχουµε δει τα επικίνδυνα αποτελέσµατα στους δρόµους σε όλο τον κόσµο όταν οι οδηγοί πείθονται ότι ο ρόλος τους είναι δευτερεύων. Οι εταιρείες δεν έχουν καµία σχέση µε το σύστηµα αυτόµατης οδήγησης: Και τα επτά αυτοκίνητα που µόλις δοκιµάσαµε προωθούνται σαφώς στην αγορά ως έχοντα λειτουργίες «υποβοήθησης οδηγού» και όχι ως «αυτοµατοποιηµένα». Τα συστήµατα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να εµπλέκουν και να υποστηρίζουν τον οδηγό µε πολύ συνεργατικό τρόπο. Σίγουρα δεν προσπαθούν να προσφέρουν αυτοµατοποίηση µε την οδήγηση να παραχωρηθεί στο αυτοκίνητο και πιστεύουµε ακράδαντα ότι αυτό είναι το σωστό» δήλωσε ο Matthew Avery, Chief Research Strategy Officer της Thatcham Research.