Η τεχνητή νοηµοσύνη, το µέλλον της κινητικότητας και πώς θα αλλάξει η αγορά του αυτοκινήτου

Η αυτόνοµη οδήγηση και τα συνδεδεµένα αυτοκίνητα θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν οικονοµική ανάπτυξη έως και 150 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Η αγορά αυτοκινήτου πρόκειται να αλλάξει δραµατικά τα επόµενα χρόνια και όχι µόνο λόγω της µετάβασης σε κινητήρες µηδενικών εκποµπών ρύπων. Αν και η µετάβαση στην αµιγώς ηλεκτρική κινητικότητα εξακολουθεί να αµφισβητείται από πολλούς, η συνδεσιµότητα και η εκθετική ανάπτυξη των συστηµάτων υποβοήθησης της οδήγησης είναι γεγονός. Ωστόσο όλα αυτά θα πραγµατοποιηθούν, χωρίς να σκεφτόµαστε βραχυπρόθεσµα σενάρια, όπου τα αυτοκίνητα θα µπορούν να κινούνται αυτόνοµα.
Στην πραγµατικότητα όµως, παρά τις πολλές ανακοινώσεις για την επικείµενη άφιξη των αυτόνοµων οχηµάτων πριν από λίγα µόλις χρόνια, η κατάσταση εξελίσσεται σταδιακά. Στην καθηµερινή µας πραγµατικότητα, τα οχήµατα πρέπει να έχουν έναν οδηγό, που να παραµένει σε εγρήγορση, µε τα χέρια του στο τιµόνι ανά πάσα στιγµή, έτοιµος να χειριστεί δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.
Οι κατασκευαστές και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, δουλεύουν σε αυτοκίνητα ικανά να κινούνται αυτόνοµα, αλλά κυρίως ικανά να «διαβάζουν» και να προσαρµόζονται στο περιβάλλον που αποτελείται από ασύνδετα οχήµατα. Με την προϋπόθεση ότι όλες οι κυβερνήσεις θα διαδραµατίσουν θεµελιώδη ρόλο, όσον αφορά τις επενδύσεις και τους κανονισµούς, η ανάπτυξη της αυτόνοµης οδήγησης θα επιφέρει πολλά οφέλη, ξεκινώντας από τη µείωση των ατυχηµάτων και των θανάτων στους δρόµους.
Οµως παρά τον σχεδιασµό που έγινε για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να βρεθεί κανείς σε επικίνδυνες καταστάσεις, η τεχνολογία θα πρέπει να προικιστεί µε ηθικούς κανόνες σε περίπτωση ενός αναπόφευκτου ατυχήµατος.
Πώς όµως;
Μια απάντηση έρχεται από τον Guido Calabresi (οµότιµος καθηγητής Νοµικής στο Πανεπιστήµιο Yale) ο οποίος, µαζί µε τον Enrico Al Mureden (καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ασφάλειας Προϊόντων, Ευθύνης Προϊόντων και Αυτοκινήτων στο Πανεπιστήµιο της Μπολόνια) έγραψαν το βιβλίο, «Αυτόνοµη οδήγηση: νέοι κανόνες κινητικότητας ανάµεσα στην ηθική, το δίκαιο και την ανάπτυξη έργων.
Όποιος σχεδιάζει αυτόνοµα αυτοκίνητα θα πρέπει να αντιµετωπίσει αυτή τη δύσκολη «επιλογή», προγραµµατίζοντας το αυτοκίνητο να επιλέξει µεταξύ, του να πατήσει δύο παιδιά ή έναν ηλικιωµένο». Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά την ευθύνη, η οποία τα τελευταία 80 χρόνια βαρύνει τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη, όπως αναφέρει ο Al Mureden, αλλά στο µέλλον θα µπορούσε να µεταφερθεί στον κατασκευαστή.
Πόσο αξίζει η αγορά των συνδεδεµένων αυτοκινήτων;
Σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύθηκε το 2021 από το Παρατηρητήριο Έξυπνων και Συνδεδεµένων Αυτοκινήτων της Σχολής Διοίκησης του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ο αριθµός των συνδεδεµένων οχηµάτων στην Ιταλία ανέρχεται σε περίπου 16,7 εκατ., ή το 40% όλων των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν. Επί του παρόντος, η αγορά αξίζει 1,2 δισ. ευρώ και παρά το πισωγύρισµα που δηµιουργήθηκε από την πανδηµία, η τάση είναι αυξητική. Στο µέλλον, ωστόσο, η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Al Mureden, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιτάχυνση της µετάβασης προς την αυτοµατοποιηµένη οδήγηση και η εµφάνιση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό θα αποτελέσουν µοχλό ικανό να δηµιουργήσει οικονοµικό δυναµικό µε σηµαντικές τάξεις µεγέθους.
Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο «Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για τους κανόνες ευθύνης και την ασφάλιση για τα συνδεδεµένα και αυτόνοµα οχήµατα, αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προστιθέµενης αξίας, συνοδευτικό της νοµοθετικής έκθεσης πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,που δηµοσιεύθηκε το 2018, εκτιµά την πιθανή οικονοµική ανάπτυξη σε 148 δισ. ευρώ για µια περίοδο πέντε ετών.
https://www.autopromotec.com/en/index.php
Autopromotec- Simonluca Pini