Ferodo: Θόρυβος φρένων – Σταµατήστε τον πριν ξεκινήσει

Το στρώσιµο και η προσαρµογή των τακακιών και των δίσκων φρένων, είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή ανεπιθύµητων θορύβων. Αυτή η διαδικασία ξεκινά στο συνεργείο και πρέπει να ολοκληρωθεί από τον οδηγό. Έτσι πριν παραδώσετε τα κλειδιά στον πελάτη σας, πραγµατοποιείστε µε το αυτοκίνητο, 20 – 30 φρεναρίσµατα από 50 Km/h σε 0 Km/h, ώστε να αποφεύγετε την υπερθέρµανση. Αυτό θα δώσει στα φρένα την αρχική προσαρµογή που απαιτείται για να λειτουργούν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Βέβαια υπάρχει και κάτι ακόµα. Συµβουλέψτε τον πελάτη σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 300 χιλιοµέτρων να φρενάρει ελαφρά και συχνά. Τα πολλά ήπια φρεναρίσµατα στην αρχή, είναι ζωτικής σηµασίας για να εξασφαλιστεί µια άνετη και αθόρυβη οδήγηση µακροπρόθεσµα.
Όµως τι άλλο πρέπει να κάνετε πριν το στρώσιµο; η σωστή συναρµολόγηση τόσο των τακακιών όσο και των σιαγόνων έχει προχωρήσει σε µεγάλο βαθµό προκειµένου να αποφεύγονται ανεπιθύµητοι θόρυβοι.
Προσδιορίστε τον τύπο του θορύβου
Ο θόρυβος των φρένων ανησυχούσε πάντα τους πιο απαιτητικούς οδηγούς σε όλο τον κόσµο.
Με την εξέλιξη της σχεδόν εντελώς αθόρυβης καύσης των ηλεκτρικών και των υβριδικών οχηµάτων τα ηχητικά πρότυπα είναι υψηλότερα από ποτέ, καθώς οι συνηθισµένοι ήχοι των φρένων γίνονται πιο εµφανείς. Το αν τα τακάκια των φρένων πρέπει να αντικατασταθούν ή όχι, εξαρτάται από τον τύπο του ήχου που κάνουν.
Εάν πρόκειται για δόνηση χαµηλής συχνότητας ή τρεµούλιασµα, αυτό συχνά προέρχεται από µακρο-δονήσεις ενός στοιχείου του συστήµατος πέδησης, όπως είναι ο δίσκος φρένων.
Ένας µεσαίας έντασης θόρυβος µε συχνότητα µεταξύ 300 και 5.000 Hz σηµαίνει ότι πιθανώς προκαλούνται µικρο-δονήσεις στο έµβολο της δαγκάνας ή σε άλλο µέρος του άκρου του οχήµατος.
Σε αυτό το άρθρο, ωστόσο, αναλύεται σε βάθος ο υψηλής έντασης θόρυβος που οι επαγγελµατίες ονοµάζουν σφύριγµα.
Σφύριγµα φρένων – Περίεργοι ήχοι
Το σφύριγµα των φρένων, είναι ένας θόρυβος µε συχνότητα υψηλότερη από 5 kHz. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες σφυρίγµατος, αλλά η κύρια είναι πιθανώς µια µοριακή δόνηση στα υλικά τριβής κατά την εφαρµογή τους στον δίσκο φρένων. Τα σύγχρονα φρένα χρησιµοποιούν δίσκο από χυτοσίδηρο συµπιεσµένο ανάµεσα σε δύο τακάκια φρένων τα οποία φέρουν επένδυση µε υλικό τριβής. Σε ορισµένες συνθήκες τοποθέτησης των δίσκων τακακιών και των σιαγόνων, αυτά µπορούν να αρχίσουν να δονούνται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δονείται µια χορδή βιολιού όταν χτυπηθεί από το δοξάρι. Είναι αυτές οι δονήσεις υψηλής συχνότητας επικίνδυνες στην καθηµερινή οδήγηση; Όχι. Ωστόσο, αποτελούν µια σοβαρή ενόχληση για τους λάτρεις των αυτοκινήτων παγκοσµίως.
Η τέλεια εφαρµογή µεταξύ του τακακιού και της επιφάνειας του δίσκου δεν συµβαίνει απλά και µόνο επειδή θα τοποθετήσετε καινούργια τακάκια. Το σωστό στρώσιµο σε οποιοδήποτε τακάκι και δισκόφρενο πριν από τη χρήση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύµητους θορύβους κατά το φρενάρισµα. Αυτό το στρώσιµο σε εξέλιξη µπορεί να ξεκινήσει στο συνεργείο, αλλά πρέπει επίσης να συνεχιστεί από τον τελικό χρήστη, τον ίδιο τον οδηγό. Παρακάτω υπάρχουν µερικές συµβουλές στρωσίµατος.
Τι πρέπει να κάνετε
Πραγµατοποιώντας µερικά φρεναρίσµατα (συνήθως περίπου 20 έως 30 από 50 σε 0 Km/h ) ξεκινά µια διαδικασία στρωσίµατος στα τακάκια και τους δίσκους πριν ο πελάτης παραλάβει το αυτοκίνητό του. Είναι σηµαντικό κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 φρεναρισµάτων, η θερµοκρασία να µην υπερβεί τους 200 °C. Μεταξύ του δέκατου και του εικοστού φρεναρίσµατος, τα όρια θερµοκρασίας αυξάνονται στους 300 °C. Από τα 20 φρεναρίσµατα και µετά, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η θερµοκρασία παραµένει κάτω από 350 °C, έτσι ώστε να γίνει το σωστό στρώσιµο όλων των µερών πέδησης. Ειδικά όταν έχετε προσφάτως επικαλυµµένους δίσκους φρένων.
Γιατί είναι σηµαντικό να αποφύγετε την υπερθέρµανση;
Εάν τα τακάκια φρένων υπερθερµανθούν όταν είναι καινούργια, η υποκείµενη δοµή τους µπορεί να αλλάξει µόνιµα λόγω των υλικών από τα οποία αποτελείται. Έτσι, έως ότου τα φρένα στρώσουν τελείως, οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα δυνατά φρεναρίσµατα, καθώς αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αύξηση της θερµοκρασίας. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα φρεναρίσµατα σε υψηλές ταχύτητες, η ρυµούλκηση βαρειών φορτίων και η οδήγηση σε πολύ κατηφορικό έδαφος.
Πώς θα εξηγήσετε το «στρώσιµο» στον οδηγό
Στους ίδιους τους οδηγούς, πρέπει να συνιστάται το ήπιο και συχνό φρενάρισµα στα πρώτα 300 χιλιόµετρα, κάθε φορά που τα τακάκια φρένων έρχονται σε επαφή µε τους δίσκους. Κάθε φρενάρισµα αυξάνει την επιφάνεια επαφής τους και αυτό οδηγεί άµεσα σε καλύτερη πέδηση µακροπρόθεσµα. Εποµένως, υπενθυµίστε στους πελάτες σας να φρενάρουν ήπια και συχνά, µετά την τοποθέτηση των τακακιών.
Σωστή τοποθέτηση τακακιών και δαγκανών
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και ο ευκολότερος τρόπος για την αποφυγή προβληµάτων θορύβου κατά το φρενάρισµα, όπως σφύριγµα ή τρίξιµο, είναι να βεβαιωθείτε ότι τόσο τα τακάκια όσο και οι δαγκάνες είναι σωστά τοποθετηµένα από την αρχή.
Παρακάτω παραθέτουµε µερικές εύχρηστες συµβουλές που θα σας καθοδηγήσουν σχετικά µε τον τρόπο εκτέλεσης µιας επιτυχηµένης συναρµολόγησης φρένων.
Ακολουθώντας αυτές τις συµβουλές, θα είστε σε θέση να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύµητους θορύβους κραδασµών και να επιτρέψετε στους οδηγούς µια οµαλή και άνετη οδήγηση.
! Σηµαντική σηµείωση: φροντίστε να εκτελείτε πάντα µια δοκιµή στον δρόµο πριν παραδώσετε το όχηµα. Αυτό διασφαλίζει ότι το σύστηµα φρένων είναι σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας. Να ανατρέχετε πάντα στις σωστές διαδικασίες στρωσίµατος προκειµένου να διασφαλίσετε τη σωστή απόδοση πέδησης, όπως εξηγείται παραπάνω.
1. Αφαιρέστε και καθαρίστε όλες τις πλάκες και τους πείρους στις δαγκάνες
2. Χρησιµοποιείτε σµυριδόχαρτο στη βάση της δαγκάνας και του τακακιού µόνο σε περίπτωση βαριάς σκουριάς ή ρύπων. Σηµείωση: εάν το έµβολο δεν ολισθαίνει εύκολα, αυτό µπορεί να οδηγήσει σε κωνικά τακάκια ή ανοµοιόµορφη φθορά εντός του άξονα. Αυτό δηµιουργεί έναν συριγµό ή ένα τρεµούλιασµα.
3. Λάβετε υπόψη, ότι οι πείροι – οδηγοί πρέπει να έχουν σωστή λίπανση για να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση. Επίσης, ο πείρος δεν µπορεί να κολλάει στο σώµα της δαγκάνας. Ελέγξτε την κατάσταση των καλυµµάτων από καουτσούκ του πείρου για την αποτροπή εισόδου νερού. Σηµείωση: εάν οι πείροι δεν λιπαίνονται, ενδέχεται να κολλήσουν. Αυτό προκαλεί προβλήµατα φθοράς και θορύβου.
4. Προσέξτε την ελεύθερη κίνηση του εµβόλου και αποσύρετε το πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν ζηµιές στον αποστάτη ή στο κάλυµµα από καουτσούκ.
5. Βεβαιωθείτε ότι τα τακάκια φρένων εφαρµόζουν εύκολα στους βραχίονες της δαγκάνας.
6. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τις αγριάδες στις άκρες των τακακιών φρένων. Σηµείωση: εάν το τακάκι δεν κινείται ελεύθερα µέσα στους βραχίονες, θα υπάρχει συνεχής ελαφριά επαφή µε τους δίσκους προκαλώντας σφύριγµα καθώς και κωνική παραµόρφωση των τακακιών ή ανοµοιόµορφη φθορά.
7. Σε συγκεκριµένες περιπτώσεις, συνιστάται να λιπαίνετε ελαφρά τα σηµεία επαφής µεταξύ της δαγκάνας και των τακακιών µε ειδικό συνθετικό γράσο. Απλά φροντίστε να αποφύγετε το γράσο χαλκού. Σηµείωση: βεβαιωθείτε ότι κανένα γράσο δεν αγγίζει το υλικό τριβής.
8. Τοποθετήστε τους δείκτες φθοράς µέσα ή επάνω στα τακάκια των φρένων. Βιδώστε τα µπουλόνια στερέωσης της δαγκάνας και αντικαταστήστε τα µπουλόνια ασφάλισης σπειρώµατος µε καινούργια.
9. Εφαρµόστε τις συνιστώµενες σωστές ροπές και τη σειρά σύσφιξης. Μετά την επανασυναρµολόγηση της δαγκάνας, πατήστε το πεντάλ φρένου έως ότου η διαδροµή να είναι περίπου το ένα τρίτο της πλήρους διαδροµής. Ελέγξτε εάν το φρένο λειτουργεί σωστά, υπολογίζοντας και τη συστολή του τακακιού. Επανατοποθετήστε τον τροχό και βεβαιωθείτε ότι περιστρέφεται ελεύθερα. Εάν υπάρχει ελεύθερη περιστροφή, το όχηµα είναι έτοιµο να επιστρέψει στον δρόµο. Αν κάνετε τα παραπάνω, τότε θα ήσαστε σίγουρος για το αποτέλεσµα και ο πελάτης σας θα είναι ικανοποιηµένος από την δουλειά σας και σίγουρα θα µείνει πιστός στις υπηρεσία σας.