Δώδεκα διαφορετικοί τύποι συγκόλλησης εκ των οποίων τρεις αφορούν το αυτοκίνητο

Η συγκόλληση δεν είναι µόνο εποικοδοµητική αλλά και µια µορφή τέχνης µε εφαρµογές που επηρεάζουν θετικά την καθηµερινότητά µας, καθώς το αυτοκίνητο που οδηγούµε, το γραφείο όπου εργαζόµαστε και πολλά άλλα, δηµιουργούνται µόνο µε τη συγκόλληση. Άξιο προσοχής είναι, ότι διαφορετικά µέταλλα απαιτούν διαφορετικές µορφές συγκόλλησης. Για να απλοποιήσουµε το θέµα, έχουµε συγκεντρώσει βασικές οδηγίες σχετικά µε δώδεκα διαφορετικούς τύπους διαδικασιών συγκόλλησης.
1. MIG – Συγκόλληση Μετάλλων µε Προστασία Αδρανούς Αερίου (GMAW)
Η συγκόλληση MIG είναι µια απλή, δηµοφιλής µορφή όπου και ένας αρχάριος µπορεί να χειριστεί και να εξειδικευτεί εύκολα. MIG σηµαίνει «αδρανές αέριο προστασίας συγκόλλησης µετάλλου» και µερικές φορές ονοµάζεται «συγκόλληση τόξου µετάλλου µε αέριο – GMAW. Πρόκειται για µια ηµιαυτόµατη, γρήγορη διαδικασία όπου το σύρµα πλήρωσης τροφοδοτείται µέσω του πιστολιού και το προστατευτικό αέριο αποβάλλεται γύρω του για την προστασία από οξείδωση από το οξυγόνο της ατµόσφαιρας και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Το σύρµα πλήρωσης λειτουργεί ως ηλεκτρόδιο και τροφοδοτείται σε καρούλι. Η άκρη του σύρµατος λειτουργεί ως ηλεκτρόδιο για τη δηµιουργία βολταϊκού τόξου και το βασικό µέταλλο λιώνει ως υλικό πλήρωσης για τη δηµιουργία της συγκόλλησης. Η διαδικασία είναι συνεχής και απαιτεί προκαθορισµό των παραµέτρων ανάλογα µε τις ανάγκες της συγκόλλησης. Είναι µια ευέλικτη διαδικασία ενός εκτεταµένου καταλόγου µετάλλων, η οποία παράγει µια καθαρή, λεία και οπτικά ελκυστική γραµµή συγκόλλησης.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πλέον µηχανές µε ειδικά προγράµµατα για κάθε τύπο µετάλλου, καθώς και ειδικές µηχανές τετραγωνικού παλµού µε εκπληκτικά αποτελέσµατα στα δύσκολα µέταλλα (αλουµίνιο, ειδικά HSS κράµατα) που βοηθούν ακόµα και τον µη έµπειρο χρήστη να έχει εκπληκτικό αποτέλεσµα.
Μηχανή Συγκόλλησης MIG (αυτοκίνητο)
Αυτοί οι τύποι συγκόλλησης είναι ευαίσθητοι σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η βροχή, ο άνεµος και η σκόνη, και δεν είναι ιδανικοί για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Η συνηθέστερη χρήση της διαδικασίας συγκόλλησης MIG είναι στην επισκευή αυτοκινήτων, στις κατασκευές, στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, στη ροµποτική και στη ναυτιλιακή βιοµηχανία. Η συγκόλληση που προσφέρεται είναι στιβαρή, ισχυρή, και µπορεί να αντέξει τεράστιες καταπονήσεις.
2. Συγκόλληση µε Ράβδο Ηλεκτροδίου – Προστατευόµενου Τόξου Συγκόλλησης
Μετάλλου (SMAW)
Πρόκειται για αιωνόβιους τύπους διαδικασιών συγκόλλησης και βελτιώνονται τακτικά από καιρό σε καιρό. Είναι δηµοφιλής συγκόλληση, λόγω του χαµηλού κόστους, της εύκολης και απλής λειτουργικότητάς της. Η διαδικασία συνοδεύεται από πιτσιλιές υλικού που χρειάζονται καθαρισµό. Το υλικό πλήρωσης εδώ είναι µία αντικαταστάσιµη ράβδος ηλεκτροδίου (Ηλεκτρόδιο). Δηµιουργεί το τόξο όταν το άκρο του ηλεκτροδίου έρχεται σε επαφή µε τα µέταλλα προς συγκόλληση, όπου η θερµότητα του τόξου λιώνει το µέταλλο πλήρωσης του ηλεκτροδίου, για να επιτευχθεί αυτή. Το ηλεκτρόδιο επικαλύπτεται από µια µορφή στερεού εύτηκτου βόρακα, η ροή του οποίου δηµιουργεί έναν µανδύα «νέφους» θωράκισης για την προστασία της ζώνης συγκόλλησης από την οξείδωση. Η ροή του βόρακα κατά την ψύξη µετατρέπεται σε σκουριά η οποία πρέπει να να αποµακρυνθεί. Η θετική πλευρά της διαδικασίας είναι ότι είναι δυνατή η εκτέλεση της συγκόλλησης µε ηλεκτρόδιο σε εξωτερικούς χώρους και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως ο άνεµος και η βροχή. Καθώς είναι δυνατή η συγκόλληση σε σκουριασµένα, βαµµένα και βρώµικα µέταλλα, είναι συνεπώς χρήσιµη στην επισκευή διαφόρων τύπων εξοπλισµού. Διατίθεται στην αγορά µεγάλη ποικιλία ηλεκτροδίων, αλλά κανένα δεν λειτουργεί για λεπτά µέταλλα. Απαιτείται µακροχρόνια εκµάθηση προτού εξοικειωθεί κανείς µε τη συγκόλληση ηλεκτροδίου.
3. TIG – Συγκόλληση Τόξου Βολφραµίου µε Προστατευτικό Αερίου (GTAW)
Η συγκόλληση TIG είναι δυνατή και χωρίς υλικό πλήρωσης. Το µη καταναλώσιµο ηλεκτρόδιο βολφραµίου χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία του τόξου κατά την επαφή µε τα µέταλλα προς συγκόλληση. Το ισχυρό τόξο λιώνει τα δύο µέταλλα και τα ενώνει. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί σύρµα πλήρωσης εάν απαιτείται. Χρειάζεται η συνεχής παροχή προστατευτικού αερίου για την προστασία της συγκόλλησης από το οξυγόνο της ατµόσφαιρας και τους περιβαλλοντικούς ρύπους και λειτουργεί καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους.
Διαδικασία Συγκόλλησης TIG (αυτοκινητοβιοµηχανία)
Η TIG είναι µία από τις πιο ισχυρές συγκολλήσεις, αλλά δύσκολη στην εκµάθησή της. Μόνο ένας έµπειρος συγκολλητής µπορεί να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία, καθώς χρησιµοποιεί σε συνδυασµό και τα δύο χέρια για να εκτελεσθεί. Τα αποτελέσµατα της συγκόλλησης είναι ακριβή, ισχυρά, και δεν απαιτούν καθάρισµα. Χρησιµοποιείται για τη συγκόλληση ανοξείδωτου χάλυβα, αλουµινίου, µαγνησίου, νικελίου και χαλκού µε ευκολία. Η διαδικασία είναι αρκετά δηµοφιλής για βιοµηχανίες που χρησιµοποιούν µη σιδηρούχα µέταλλα, όπως σωλήνες, ποδήλατα, κατασκευή οχηµάτων. Επίσης είναι κατάλληλη για την επισκευή των εργαλείων που κατασκευάζονται από αλουµίνιο, µαγνήσιο και ανοξείδωτο χάλυβα.
4. Συγκόλληση Τόξου µε Σύρµα Πυρήνα Αντιοξειδωτικού Μέσου (FCAW)
Η συγκόλληση FCAW είναι παρόµοια µε τη MIG, καθώς η πηγή ενέργειας µπορεί να εκτελέσει και τους δύο τύπους συγκόλλησης (FCAW και MIG). Η MIG χρειάζεται σύρµα πλήρωσης που λειτουργεί ως ηλεκτρόδιο και τροφοδοτείται συνεχώς από το πιστόλι, µε ταυτόχρονη ροή αντιοξειδωτικού αερίου. Αντίθετα, η FCAW έχει ένα σύρµα µε τον κοίλο πυρήνα του γεµάτο µε αντιοξειδωτικό το οποίο δηµιουργεί µια ροή ζώνης προστασίας από αέριο γύρω από τη συγκόλληση. Σε αυτόν τον τύπο συγκόλλησης δεν χρειάζεται κανένα εξωτερικό προστατευτικό αέριο, η διαδικασία είναι ευέλικτη και εφαρµόζεται σε παχιά µέταλλα, ενώ απαιτεί ειδικό σύρµα κοίλου πυρήνα. Η διαδικασία είναι αποτελεσµατική για βαρέα µέταλλα που απαιτούν συγκόλληση υψηλής θερµότητας, ενώ η µη ανάγκη για εξωτερικό αέριο την καθιστά επιλογή µε χαµηλότερο κόστος. Είναι χρήσιµη για παχύτερα µέταλλα και χρησιµοποιείται στην επισκευή βαρέως εξοπλισµού. Πριν τη συγκόλληση απαιτείται καθαρισµός από τη σκουριά του αντιοξειδωτικού µέσου, που πραγµατοποιείται εύκολα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς δεν απαιτεί το προστατευτικό αέριο.
5. Συγκόλληση Βυθισµένου Τόξου (SAW)
Ο τύπος αυτής της συγκόλλησης περιλαµβάνει την κάλυψη των µεταλλικών τεµαχίων του σύρµατος συγκόλλησης του τόξου και του αρµού συγκόλλησης, από ένα στρώµα αντιοξειδωτικού µέσου. Αυτό κάνει τη διαδικασία ασφαλή, καθώς δεν υπάρχει καπνός, ισχυρή ακτινοβολία και σκουριά. Το στρώµα αντιοξειδωτικού µέσου προστατεύει τον χρήστη και το ροµπότ, όταν εκτελούν τη συγκόλληση, ενώ είναι µια γρήγορη διαδικασία για τις βιοµηχανίες υψηλής παραγωγής. Η SAW παράγει ισχυρή συγκόλληση µε βαθιά διείσδυση, µε ελάχιστη προετοιµασία γρήγορα και αποτελεσµατικά, ενώ προστατεύει τον συγκολλητή από το υπεριώδες φως και την υπέρυθρη ακτινοβολία λόγω του στρώµατος αντιοξειδωτικού µέσου.
6. Συγκόλληση µε Οξυγονοακετυλένιο (Οξυγονοκόλληση)
Πρόκειται για µία από τις πιο θερµές µεθόδους συγκόλλησης στους 35000 Κελσίου, που είναι επτά φορές πιο καυτή από τον µεγαλύτερο, πιο καυτό φούρνο… πίτσας. Παράγει θερµότητα, όταν ένα µείγµα καυσίµων αερίων και οξυγόνου περνά µέσα από έναν πυρσό. Η διαδικασία περιλαµβάνει τρεις τύπους φλόγας: ουδέτερη, ενανθράκωσης και οξείδωσης.
Τα πλεονεκτήµατα αυτής της διαδικασίας συγκόλλησης είναι πολλά. Είναι φορητή λόγω του αερίου υπό πίεση που είναι γεµάτο σε µια εύχρηστη ατσάλινη φιάλη, αρκετά εύκολη στη χρήση και ευέλικτη για διαφορετικά µεγέθη µετάλλων. Γενικά είναι µια πολύ ασφαλής και οικονοµική επιλογή, όπου ένας αρχάριος µπορεί να εκτελέσει εύκολα.
7. Συγκόλληση Θερµίτη
Όταν αναφλέγεται ο θερµίτης-thermit (µείγµα σκόνης αλουµινίου και οξειδίου του σιδήρου) οδηγεί σε µια εξώθερµη, µη βίαιη αντίδραση. Η υπερβολική θερµότητα λιώνει το µέταλλο που ρέει στις απαιτούµενες επιφάνειες του αρµού. Το υγρό µέταλλο στερεοποιείται κατά την ψύξη και δηµιουργεί µια στερεή ένωση συγκόλλησης.
Είναι µια απλή και γρήγορη µέθοδος για τη σύνδεση όµοιων και ανόµοιων µετάλλων. Αυτή η διαδικασία συγκόλλησης δεν χρειάζεται παροχή ρεύµατος και το µόνο που απαιτεί είναι να θερµανθεί ο θερµίτης στους 13000 Κελσίου.
8. Συγκόλληση µε Θέρµανση και Σφυρηλάτηση
Πρόκειται για την παλαιότερη τεχνική συγκόλλησης που εφαρµόζεται εδώ και αιώνες. Το µέταλλο θερµαίνεται µέχρι να πυρώσει, στη συνέχεια σφυρηλατείται στην επιθυµητή µορφή και τελικά ψύχεται για να σταθεροποιηθεί στο σχήµα του και εφαρµόζεται, όταν ένας σιδηρουργός δουλεύει πάνω σε µέταλλο. Βέβαια δεν περιορίζεται µόνο σε αυτούς τους επαγγελµατίες, αλλά η συγκόλληση µε σφυρηλάτηση αποτελεί επιλογή στην αεροδιαστηµική βιοµηχανία. Η διαδικασία χρειάζεται έναν εξειδικευµένο χρήστη, αλλά είναι µια δηµοφιλής επιλογή, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιο µέταλλο πλήρωσης.
9. Συγκόλληση µε Δέσµη Ηλεκτρονίων – Laser (αυτοκινητοβιοµηχανία)
Η εκτόξευση της ακτίνας ηλεκτρονίων υψηλής ταχύτητας στο µέταλλο συγκόλλησης περιλαµβάνει αυτό το είδος συγκόλλησης. Η ενέργεια από το ηλεκτρόνιο µεταφέρεται στα φύλλα συγκόλλησης για να λιώσει τα µέταλλα, τα οποία µπορούν να ενωθούν και να συγχωνευθούν. Αυτός ο τύπος συγκόλλησης χρησιµοποιείται σε πολλές βιοµηχανίες, όπως οι αυτοµατοποιηµένες βιοµηχανίες εξαρτηµάτων αυτοκινήτων και οι βιοµηχανίες κινητήρων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας και είναι ένα χρήσιµο εργαλείο σε αεροδιαστηµικά εξαρτήµατα, διµεταλλικές λεπίδες πριονιού και συγκροτήµατα µετάδοσης κίνησης. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τη σφράγιση ηλεκτρικών εξαρτηµάτων. Η τεχνική είναι καλή για ανόµοια µέταλλα διαφόρων σηµείων τήξης και θερµικής αγωγιµότητας. Αυτή η µέθοδος συγκόλλησης είναι καλή για λεπτό και παχύ µέταλλο.
10. Συγκόλληση µε Ατοµικό Υδρογόνο
Η διαδικασία συγκόλλησης αντικαθίσταται πλέον από τη συγκόλληση MIG στις περισσότερες περιπτώσεις και εξακολουθεί να αποτελεί ιδανική επιλογή για τη συγκόλληση µε βολφράµιο, το οποίο είναι ανθεκτικό στη θερµότητα, αλλά µε αυτή τη συγκεκριµένη τη µέθοδο τα µέταλλα συγκολλούνται χωρίς να αλλοιωθούν κατά την ένωση και τη συγκόλλησή τους. Τα δύο µεταλλικά ηλεκτρόδια βολφραµίου τοποθετούνται σε ατµόσφαιρα υδρογόνου και τα µόρια του σε εκρηκτική θερµότητα µπορούν να παράγουν θερµοκρασία έως και 30000 Κελσίου. Οι κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας όπως γάντια, στολή, γυαλιά, κράνος είναι απαραίτητα.
11. Συγκόλληση µε Τόξο Πλάσµατος
Πρόκειται για µια σχετικά νεότερη τεχνική που αναπτύχθηκε το 1954 και είναι παρόµοια µε τη συγκόλληση TIG. Το ηλεκτρικό ρεύµα περνάει µέσα από το στόµιο του ακροφυσίου, που προστατεύεται από αέρια για την απόλυτη ακρίβεια στη συγκόλληση µιας µικρής περιοχής και παράγει στενή ράβδωση και ισχυρή, γρήγορη συγκόλληση. Η µέθοδος χρησιµοποιεί εξαιρετικά υψηλή θερµοκρασία για µια στιβαρή και ισχυρή συγκόλληση. Αυτή την τεχνική χρησιµοποιεί η βιοµηχανία αεροσκαφών, αλλά δεν έχει καµία χρησιµότητα για τους χρήστες DIY.
12. Συγκόλληση µε Αντίσταση (Ηλεκτροπόντα)
Πρόκειται για µια θερµοηλεκτρική διαδικασία όπου χρησιµοποιείται ηλεκτρική αντίσταση για τη δηµιουργία θερµότητας, που οδηγεί σε λιωµένη κατάσταση του υλικού που πρόκειται να ενωθεί. Η αποτελεσµατική διαδικασία συγκόλλησης είναι απαλλαγµένη από ρύπους µε ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιµοποιεί δύο ηλεκτρόδια, όπου η άκρη του ηλεκτροδίου παράγει θερµότητα και τήξη κατά την ψύξη.
Γ.Δ ΓΚΟΥΜΑΣ Α.Ε.Β.Ε