ADAS: Η υπ’ αριθµόν ένα τεχνολογία αυτοκινήτου που απαιτεί γνώσεις και εξοπλισµό

Τα συστήµατα ADAS – µια τεχνολογία που αναπτύχθηκε ουσιαστικά τα τελευταία 15 περίπου χρόνια – αρχικά προοριζόταν για πολυτελή και µεγάλα οχήµατα. Έρευνα που πραγµατοποιήθηκε από την AAA (Οµοσπονδία µηχανοκίνητων συλλόγων στη Βόρεια Αµερική) δείχνει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται σήµερα στις ΗΠΑ είναι εφοδιασµένα µε προηγµένα συστήµατα υποστήριξης οδηγού (ADAS).
Τι σηµαίνει αυτό για ένα φανοβαφείο; Τα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems – Προηγµένα Συστήµατα Βοήθειας Οδηγού)- είναι η γενική ονοµασία που αφορά τα ηλεκτρονικά συστήµατα τα οποία διευκολύνουν τον οδηγό να οδηγεί µε ασφάλεια και βρίσκονται εγκατεστηµένα σε πολλά από τα σηµερινά αυτοκίνητα. Περιλαµβάνουν λειτουργίες όπως υποβοήθηση στο παρκάρισµα, παρακολούθηση τυφλού σηµείου, ενεργό έλεγχο ταχύτητας, αποφυγή σύγκρουσης προς τα εµπρός και πολλά άλλα!
Τα ADAS µπορεί να είναι παθητικά (να παρέχουν προειδοποίηση ή κάποια άλλη µορφή ειδοποίησης στον οδηγό) ή ενεργά (παίρνοντας διορθωτικά µέτρα).
Όλα αυτά τα συστήµατα έχουν σχεδιαστεί µε γνώµονα έναν στόχο και αυτός είναι, η βελτίωση της ασφάλειας των επιβατών. Σύµφωνα µε την Εθνική Αρχή για την Ασφάλεια στην Εθνική Οδό και την Κυκλοφορία (NHTSA), σχεδόν το 80% όλων των ατυχηµάτων στις Ηνωµένες Πολιτείες που έχουν ως αποτέλεσµα τραυµατισµό ή θάνατο οφείλονται σε απροσεξία του οδηγού.
Αυτά τα προηγµένα συστήµατα επιτρέπουν στο όχηµα εκτελέσει αυτόµατα κάποιες διαδικασίες, µε τους επιβάτες να επωφελούνται, ενώ θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι θέτουν επίσης τα θεµέλια για το µέλλον των πλήρως αυτόνοµων οχηµάτων.
Τα ADAS θα επηρεάσουν και πόσο το φανοβαφείο;
Η σύντοµη απάντηση είναι ότι πολλές από τις συνήθεις εργασίες που εκτελούνται τώρα σε ένα φανοβαφείο, µπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστηµάτων.
Και αυτό γιατί οι κάµερες και τα συστήµατα ραντάρ είναι κυριολεκτικά τα «µάτια» του αυτοκινήτου και για να λειτουργήσουν σωστά, πρέπει να «βλέπουν» 100% και βέβαια να «κοιτάζουν» προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εποµένως, οποιαδήποτε εργασία που µπορεί να εκτελέσει ο φανοβαφέας και η οποία θα άλλαζε την ικανότητα του οχήµατος να «δει» (π.χ. βρωµιά στον αισθητήρα) ή την κατεύθυνση (π.χ. µια αλλαγή έστω και ανεπαίσθητη) στην γωνία που «κοίταζε», θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήµατος ADAS. Και αυτό µπορεί µε τη σειρά του να επηρεάσει το πόσο καλά µπορεί να προστατεύσει τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου.
Ας σκεφθεί κανείς, ότι πρόκειται κάτι σαν την ρουτίνα µιας ευθυγράµµισης. Στην ιδανική περίπτωση, η κεντρική γραµµή µε την νοητή γραµµή του αισθητήρα πρέπει να είναι η ίδια (καλιµπράρισµα). Δεδοµένου ότι οι συστοιχίες από κάµερες και ραντάρ βαθµονοµούνται στην κεντρική γραµµή οποιαδήποτε διαφορά µεταξύ τους, θα έχει σαν αποτέλεσµα οι αισθητήρες να «κοιτάζουν» αλλού.
Όταν η γραµµή της κάµερας δεν είναι ευθυγραµµισµένη µε την κεντρική γραµµή, ακόµη και µε µία µικρή απόκλιση, η εµπρός κάµερα θα «κοιτάζε» προς την κατεύθυνση της γραµµής ώθησης και µπορεί να δει εµπόδια στο πλάι του δρόµου και να «πιστεύει» ότι είναι στον δρόµο του οχήµατος – µε αποτέλεσµα το σύστηµα αλλαγής λωρίδας να ενεργοποιεί τα φρένα ή το τιµόνι για να αποφύγει το εµπόδιο.

Ανακλαστήρας για ραντάρ τυφλών σημείων: βασική δομή για τη βαθμονόμηση των υπερήχων ραντάρ σε οχήματα HYUNDAI, HONDA, KIA, LEXUS, MAZDA, MITSUBISHI, SUBARU, TOYOTA. Αποτελείται από μεταλλικό κώνο-ανακλαστήρα, λέιζερ και ένα γωνιομετρικό πρότυπο που να κατευθύνει τον χειριστή προς τη σωστή θέση του κώνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μπροστινά, τα πλαϊνά και τα πίσω ραντάρ (ΤΕΧΑ).

Προσομοιωτής Doppler: αυτό το εξάρτημα χρησιμοποιείται επίσης για τη βαθμονόμηση του ραντάρ τυφλών σημείων. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένας ενεργός προσομοιωτής που ανταποκρίνεται στη συχνότητα που δημιουργείται από το οπίσθιο ραντάρ οχημάτων MAZDA και VAG GROUP (TEXA).
Πώς λοιπόν γνωρίζει ο φανοβαφέας, ποιες υπηρεσίες ή εργασίες ρουτίνας πρόκειται να απαιτήσουν κάποιο είδος διαδικασίας βαθµονόµησης;

Ταπέτα: για TOYOTA, LEXUS, SCION και SUZUKI Modular kit που επιτρέπουν τη βαθμονόμηση, σύστημα προβολής 360° των TOYOTA, LEXUS, SCION και SUZUKI, που είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία ADAS. (TEXA).
Για να γίνει ένας έλεγχος ενός αυτοκινήτου απαιτείται και το αντίστοιχο «εργαλείο» δηλ. ένας Υ/Η και το αντίστοιχο λογισµικό. Για παράδειγµα, αν ένας φανοβαφέας διαθέτει το Mitchell 1 ProDemand, µπορεί να το ελέγχει, αφού το ProDemand έχει προσθέσει µια καρτέλα στη σελίδα αποτελεσµάτων «1Search» µε την ένδειξη «Driver Assist ADAS – Βοήθεια Οδηγού ADAS».
Κάνοντας κλικ σε αυτήν την καρτέλα ο φανοβαφέας µπορεί να δει τι είδους επισκευές ή διαδικασίες συντήρησης ενδέχεται να απαιτούν προσοχή στο σχετικό σύστηµα ADAS. Ακολουθώντας τους συνδέσµους θα έχει επίσης µία επισκόπηση του τρόπου µε τον οποίο πρέπει να εκτελεστεί η βαθµονόµηση.

Κάνοντας κλικ σε αυτήν την καρτέλα ο φανοβαφέας μπορεί να δει τι είδους επισκευές ή διαδικασίες συντήρησης ενδέχεται να απαιτούν προσοχή στο σχετικό σύστηµα ADAS. Ακολουθώντας τους συνδέσμους θα έχει επίσης μία επισκόπηση του τρόπου µε τον οποίο πρέπει να εκτελεστεί η βαθμονόμηση.
Πώς πραγµατοποιούνται οι βαθµονοµήσεις;
Οι διαδικασίες µπορούν να διαφέρουν σχεδόν όσο τα ακρωνύµια που χρησιµοποιούν οι OEM για να περιγράψουν παρόµοια συστήµατα, τα οποία υπάρχουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Τη στατική βαθµονόµηση και τη δυναµική βαθµονόµηση.
Κατά τη στατική βαθµονόµηση χρησιµοποιούνται «στόχοι» που τοποθετούνται σε πολύ συγκεκριµένα σηµεία, µπροστά, δίπλα ή πίσω από το όχηµα. Στη συνέχεια, το όχηµα «µαθαίνει να ψάχνει» αυτούς τους στόχους για την ευθυγράµµιση και βαθµονόµηση των αισθητήρων και της κάµερας.
Κατά τη δυναµική βαθµονόµηση, το όχηµα τοποθετείται ουσιαστικά σε λειτουργία «µάθησης» και στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί ένας πολύ συγκεκριµένος κύκλος οδήγησης, για να πραγµατοποιηθεί η βαθµονόµηση.
Η στατική και δυναµική βαθµονόµηση µε δυο λόγια
Κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων, θέτει κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, για µια βαθµονόµηση. Για τη στατική βαθµονόµηση απαιτείται η χρήση κάποιων «στόχων», τοποθετηµένων σε πολύ συγκεκριµένο χώρο σε σχέση µε το όχηµα, ανάλογα µε τους αισθητήρες που βαθµονοµούνται. Αυτό προϋποθέτει µεγάλο χώρο – πάνω από 300 τ.µ. σε ορισµένες περιπτώσεις – ο οποίος πρέπει να είναι επίπεδος και απαλλαγµένος από εµπόδια τα οποία θα µπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του αισθητήρα να «δει» καθαρά τον στόχο.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το κόστος των «στόχων» και ο εξειδικευµένος εξοπλισµός που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν αυτές οι βαθµονοµήσεις.
Οι δυναµικές βαθµονοµήσεις δεν απαιτούν «στόχους», αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριµένες συνθήκες οδήγησης για να είναι επιτυχής η βαθµονόµηση. Ορισµένοι παράγοντες που συµµετέχουν στη διαδικασία είναι η ικανότητα να διατηρείται σταθερή ταχύτητα χωρίς διακοπή, η παρουσία κάποιας ήπιας κυκλοφορίας, ακόµη και οδοστρωµάτων που είναι σαφώς σηµειωµένα, καθώς και η παρουσία εµποδίων στην άκρη του δρόµου από την οποία µπορεί να «µάθει» η κάµερα ή το ραντάρ.
Παλαιότερα, µε την είσοδο κάποιων τεχνολογιών στον χώρο των επισκευών, οι µηχανικοί ή οι ιδιοκτήτες συνεργείων µπορούσαν να επιλέξουν εάν έπρεπε ή όχι, να εµπλακούν µε αυτούς τους τύπους επισκευών.
Αυτό όµως δεν ισχύει για τα ADAS και οποιοδήποτε αυτοκίνητο εξοπλισµένο µε αυτό το σύστηµα πάει στο συνεργείο και στη συνέχεια εκτελείται κάποιο είδος εργασίας – ακόµα και ρουτίνας- η επισκευή που θα απαιτήσει βαθµονόµηση, προϋποθέτει εξοπλισµό ADAS.
Πρόκειται για µα ουσιαστική απόφαση για το πώς θέλει ένας επαγγελµατίας του χώρου να προσεγγίσει τους πελάτες του. Με δυο λόγια, πρόκειται για µια πιθανή επιχειρηµατική ευκαιρία και που απαιτεί επένδυση σε χρόνο και χρήµα, για εκπαίδευση και εξοπλισµό, ώστε να εκτελούνται αυτές οι βαθµονοµήσεις.
Πηγή Mitchell 1Ρ