Νανοτεχνολογία: Τι είναι και πώς λειτουργεί (video)
Το πρωί, όταν ο καιρός είναι υγρός, στα φύλλα των δένδρων και των λουλουδιών υπάρχουν δροσοσταλίδες, τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να µάθει πως δηµιουργούνται. Πριν λίγα χρόνια κάποιοι επιστήµονες ανακάλυψαν την αιτία, χρησιµοποιώντας το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο E.S.E.M. Έτσι κατάφεραν να δουν και να διαπιστώσουν ότι η φύση χρησιµοποιεί τη Νανοτεχνολογία εδώ και εκατοµµύρια χρόνια και ότι τα φυτά µέσω του «µηχανισµού» της είχαν βρει τον τρόπο να εµποδίζουν τους ρύπους του περιβάλλοντος να εισέρχονται στο εσωτερικό τους και να τα «µολύνουν».
Το φαινόµενο αυτό, που το ονόµασαν Lotus effect και τη µονάδα µέτρησή τους Νano ,ήταν η αφορµή να δηµιουργηθούν τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας που αναλύονται παρακάτω.
Τι είναι το Νano;
Ένα Νano, είναι ένα σωµατίδιο που οποίο ισούται µε ένα δισεκατοµµυριοστό του µέτρου (10-9). Συγκριτικά το πάχος του είναι ίσο, µε αυτό µιας µέσης ανθρώπινης τρίχας, που µε τη σειρά της είναι ίσο µε 100.000 Νano ή ενός σωµατιδίου καπνού από ένα τσιγάρο, που είναι ίσο µε 1.000 Νano. Γενικότερα, σε µια επιφάνεια, το φιλµ προστασίας των Νανοσωµατιδίων συνήθως έχει πάχος µεταξύ 50 -100 Νano.
Γιατί Νανοτεχνολογία;
Η Νανοτεχνολογία εκµεταλλεύεται τα οφέλη του εξαιρετικά µικρού µεγέθους των νανοσωµατιδίων, παρέχοντάς µας µοναδικές δυνατότητες, έτσι ώστε µε τη χρήση τους να µπορέσουµε να πετύχουµε θαυµαστά αποτελέσµατα. Και να γιατί:
• Το µικρό τους µέγεθος τα κάνει «αόρατα».
• Οι επιφάνειες παραµένουν όπως ακριβώς ήταν πριν την εφαρµογή και µπορούν να προστατευτούν µε πολύ λίγο υλικό.
• Είναι απόλυτα οικολογικά και ακίνδυνα.
• Έχουν αποτελεσµατική και απόλυτη εφαρµογή.
• Τα µεγάλα σωµατίδια όπως οι κοινές σιλικόνες και ανάλογα σφραγιστικά που χρησιµοποιούνταν συνήθως ως τώρα, αφήνουν κενά κατά την εφαρµογή τους,
• Τα νανοσωµατίδια, λόγω του πολύ µικρού τους µεγέθους, έχουν την ικανότητα να καλύπτουν πλήρως την επιφάνεια και δεν αφήνουν κενά (1×106 φορές περισσότερο).
Πώς λειτουργεί η τεχνολογία SiO2, σε µη πορώδεις και σε πορώδεις επιφάνειες και υφάσµατα
1. Μη πορώδεις επιφάνειες (γυαλί, πορσελάνη, πλαστικό, ανοξείδωτα, επιφάνειες αυτοκινήτων).
Όταν βλέπει κάποιος «µε γυµνό µάτι» µια γυαλιστερή επιφάνεια, έχει την εντύπωση ότι είναι απόλυτα λεία, πράγµα που είναι µεγάλο λάθος. Και αυτό γιατί αν τη δει στο µικροσκόπιο, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σε αυτήν κενά µέσα στα οποία συσσωρεύονται οργανικοί ρύποι του περιβάλλοντος, οι οποίοι σιγά -σιγά γεµίζουν τα κενά, δηµιουργώντας µια στέρεα επιφάνεια.
Με τον καιρό, πάνω στους οργανικούς ρύπους έρχονται και «κάθονται» οι ανόργανοι ρύποι του περιβάλλοντος, όπως σκόνες, καυσαέρια αυτοκινήτων κ.ά., δηµιουργώντας την ορατή «βρωµιά» που βλέπει κανείς στις επιφάνειες.
Για να αφαιρεθεί αυτή η «βρωµιά», συνήθως απαιτούνται επικίνδυνα χηµικά καθαριστικά, αλλά µετά από ένα µικρό χρονικά διάστηµα επανέρχονται οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι και οι επιφάνειες είναι πάλι βρώµικες. Η NANO4LIFE EUROPE είναι µια εταιρεία που διαθέτει τα προϊόντα νανοτεχνολογίας Sio2 – Nanotechnology products που τις προστατεύουν.
2. Πορώδεις επιφάνειες
Αυτές είναι επιφάνειες µε πόρους, όπως το ξύλο, η πέτρα, το δέρµα, το τσιµέντο, οι βαµµένοι τοίχοι, τα κεραµίδια, τα µάρµαρα, τα υφάσµατα, τα παπούτσια κ.ά.
Πώς λειτουργεί η Νανοτεχνολογία
Όταν εφαρµόζονται τα προϊόντα SiO2 σε µία επιφάνεια, τότε τα νανοσωµατίδια λόγω του πολύ µικρού µεγέθους τους εισχωρούν µέσα στα κενά µιας επιφάνειας (πχ βαφής, ταπετσαρίας, υφάσµατος, στις κλωστές κ.ά.) και στην συνέχεια απλώνονται και πάνω σε αυτήν, δηµιουργώντας µια αόρατη διαπνεόµενη µεµβράνη πάχους 10 -100 Nano. Αποτέλεσµα είναι, ότι εάν οι οργανικοί ρύποι πέσουν πάνω σε µια προστατευµένη µε Nano επιφάνεια, δεν έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν και να αγκιστρωθούν µέσα στα κενά, αλλά παραµένουν πάνω στην αόρατη µεµβράνη.
Αργότερα, πάνω στους οργανικούς ρύπους έρχονται και επικάθονται οι ανόργανοι ρύποι του περιβάλλοντος, όπως σκόνες, καυσαέρια αυτοκινήτων κ.ά. Επειδή όµως οι ρύποι δεν στηρίζονται πουθενά και απλά παραµένουν πάνω στην επιφάνεια, δεν απαιτούνται χηµικά καθαριστικά για την αφαίρεσή τους, αλλά αρκεί µόνον λίγο νερό και ένα πανί. Αυτή η διαδικασία, ονοµάζετε «Εύκολος καθαρισµός επιφανειών».
Πώς ενεργεί
Όταν µια επιφάνεια δεν είναι προστατευµένη, τότε το νερό της βροχής εισχωρεί στο εσωτερικό της, µετατρέπετε σε υγρασία µεταφέροντας από µέσα προς τα έξω θειικά και χλωριούχα άλατα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα σωµατίδια να κρυσταλλώνουν και να βγαίνουν στην επιφάνεια δηµιουργώντας µαυρίλες, καταστρέφοντας το χρώµα.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις υφάσµατος, οι λεκέδες δεν βγαίνουν ή απαιτούν πολύ ισχυρά χηµικά καθαριστικά, µε αποτέλεσµα να καταστρέφεται το ύφασµα και να µολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας µε χηµικά κατάλοιπα.
Αντίθετα, όταν µία επιφάνεια είναι «περασµένη» µε νανοσωµατίδια, τότε τα νερά της βροχής δεν µπορούν να εισχωρήσουν και να τη διαπεράσουν και παράλληλα διατηρεί τη δυνατότητα να αναπνέει, ενώ η αποφυγή δηµιουργίας θειικών και χλωριούχων αλάτων αποτρέπεται ολοσχερώς, µε αποτέλεσµα να παραµένει σε άριστη κατάσταση.
Γενικά, σε ένα ύφασµα ψεκασµένο µε το Nano-4furniture, τα νανοσωµατίδια, λόγω του πολύ µικρού µεγέθους τους, καλύπτουν κάθε µια ίνα ξεχωριστά δηµιουργώντας γύρω τους µία λεπτή µεµβράνη. Έτσι όταν ένας λεκές πέσει πάνω στο ύφασµα, δεν µπορεί να εισχωρήσει µέσα στις ίνες του και να απορροφηθεί, αλλά απλά παραµένει πάνω στη µεµβράνη από νανοσωµατίδια.
Όµως το ποιο ενδιαφέρον είναι, ότι δεν «κλείνει» τους πόρους του υφάσµατος, των ξύλων ή των πετρωµάτων, επιτρέποντας τους να αναπνέουν, µε αποτέλεσµα να αυξάνει την ζωή τους και οι λεκέδες να αφαιρούνται πολύ εύκολα µε τη χρήση µόνο λίγου νερού, προσφέροντας ταυτόχρονα, πλήρη αντιβακτηριδιακή προστασία.
Το προσφερόµενο υλικό είναι αντιστατικό, διατηρεί το χρώµα σαν καινούργιο, αυξάνει την αντοχή των επιφανειών διατηρώντας τες καθαρές ώστε να «αναπνέουν» και τις προστατεύει από βακτηρίδια, UV ακτινοβολία, παγετό και επικάθιση αλάτων.
Γράφει ο Μιχάλης Παυλίδης