Volvo: Mειώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά αυτοκίνητο κατά 75% έως το 2030

Η Volvo Cars ισχυροποιεί τη δέσμευσή της για την κλιματική δράση, στοχεύοντας να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 75% έως το 2030 και σχεδιάζει τη χρήση αλουμινίου και χάλυβα μηδενικών εκπομπών.
Καθώς οι ηγέτες του κόσμου προετοιμάζονται για την κλιματική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, COP28, στο Ντουμπάι, καθίσταται πιο σημαντικό από ποτέ για τις επιχειρήσεις να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους στο πεδίο της κλιματικής δράσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Volvo Cars ανακοίνωσε ότι ισχυροποιεί το κλιματικό της σχέδιο – που ήδη είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα στην αυτοκινητοβιομηχανία – με σκοπό να ελαττώσει τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 75% έως το 2030, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς, 2018.
Πρόκειται για μία προσθήκη στη φιλοδοξία της να γίνει μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040 και να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 40% από το 2018 έως το 2025. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι συνολικές εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο ήταν 19% χαμηλότερες σε σχέση με το ορόσημο του 2018.
Η επίτευξη ενός τόσο φιλόδοξου στόχου από τη Volvo, για περιορισμό των εκπομπών κατά 75% έως το 2030, απαιτεί να συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση του υφιστάμενου στόχου της, που προβλέπει να διαθέτει προς πώληση μόνον αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, μηδενίζοντας έτσι τις εκπομπές στην εξάτμιση για το σύνολο της γκάμας της.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ανακοίνωσε ότι είναι, πλέον, μέλος της πρωτοβουλίας First Movers Coalition (FMC) που δημιουργήθηκε από το World Economic Forum, και θέτει την αγοραστική της δύναμη στην υπηρεσία αναδυόμενων καθαρών τεχνολογιών που θα ενισχύσουν τη μετάβαση στο αλουμίνιο σχεδόν μηδενικών εκπομπών.
Επιπλέον, αναλαμβάνει δράση στον κλάδο του χάλυβα, μέσω της συνεργασίας της με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα, SSAB. Είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνέπραξε με τη SSAB, με στόχο να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής χάλυβα υψηλής ποιότητας σχεδόν μηδενικών εκπομπών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Σήμερα, η Volvo Cars έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρωτογενή και ανακυκλωμένα χαλύβδινα ελάσματα σχεδόν μηδενικών εκπομπών από τη SSAB, τα οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σε ένα από τα προγράμματα αυτοκινήτων της έως το 2026.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Volvo Cars αποκάλυψε το αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρό SUV που σχεδιάστηκε για να έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο μοντέλο Volvo ως σήμερα. Το EX30 είναι ένα από τα αρκετά, νέα, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που η Volvo έχει ήδη παρουσιάσει και θα συνεχίσει να παρουσιάζει τα επόμενα χρόνια, στην πορεία τής μετεξέλιξής της σε εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030. Ήδη σημειώνει σημαντική πρόοδο – κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών της πωλήσεων.
Συγχρόνως, απομακρύνεται γρήγορα από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Θα κυκλοφορήσει το τελευταίο της αυτοκίνητο με κινητήρα diesel στις αρχές του 2024, ενώ έχει σταματήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και εξέλιξη (R&D) νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Αντί να μείνει προσηλωμένοι σε τεχνολογίες του παρελθόντος, στρέφει το βλέμμα της προς το μέλλον.
Την ίδια στιγμή, η εκπλήρωση του πιο πρόσφατου στόχου της απαιτεί τον περιορισμό των εκπομπών CO2 σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τις δραστηριότητές της (συμπεριλαμβανομένων των logistics), με στόχο να μειωθούν κατά 30% οι εκπομπές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς, 2018.
Το 2022, το 69% όλων των λειτουργιών της χρησιμοποιούσε κλιματικά ουδέτερη ενέργεια. Και από τότε, έχει πρόσφατα φτάσει στη χρήση 100% κλιματικά ουδέτερης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα εργοστάσιά της ανά τον κόσμο.
Αυτό το καλοκαίρι, έγινε επίσης η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που ανακοινώνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα βιοκαύσιμα, για το 86% των διηπειρωτικών θαλάσσιων μεταφορών της. Αυτό μειώνει τις εκπομπές CO2 στις θαλάσσιες μεταφορές της κατά 84% και υποστηρίζει τον στόχο της για τον περιορισμό των εκπομπών στη λειτουργία της.