Η ελληνική κρίση έπληξε το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη

Η κορύφωση της ελληνικής κρίσης το φετινό καλοκαίρι άφησε “βαριά σκιά” σε όλη την Ευρώπη, κατά το 3ο τρίµηνο, αποδυναµώνοντας το καταναλωτικό κλίµα συνολικά στην περιοχή.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίµατος στην Ευρώπη των 28 µειώθηκε από τον Ιούνιο κατά µισή µονάδα αγγίζοντας τις 10,3 µονάδες. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η κρίση και ο πόλεµος στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, καθώς και το προσφυγικό, ήταν οι παράγοντες, που, κατά κύριο λόγο, επηρέασαν τη στάση των καταναλωτών κατά το 3ο τρίµηνο σε όλη την Ευρώπη.
Οι οικονοµικές προσδοκίες των Ελλήνων µειώθηκαν δραµατικά – Η “πρόθεση αγορών” στη χώρα υπέστη, το 3ο τρίµηνο, τη µεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στην Ευρώπη.
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης Consumer Climate Europe (Καταναλωτικό Κλίµα στην Ευρώπη) της GfK για το 3ο τρίµηνο του 2015, η κατάσταση στη χώρα µας ήταν σαφώς χειρότερη, µε τις οικονοµικές προσδοκίες των Ελλήνων να µειώνονται δραµατικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η “πρόθεση αγορών” στην Ελλάδα υπέστη, το 3ο τρίµηνο, τη µεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε σχέση µε όλη την Ευρώπη.
“Η συνεχιζόµενη δυσχερής οικονοµική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό τις οικονοµικές προσδοκίες των καταναλωτών”, αναφέρει η σχετική µελέτη, υπογραµµίζοντας ότι, στο διάστηµα από τον Ιούνιο µέχρι το Σεπτέµβριο, ο δείκτης µειώθηκε περισσότερο από 20 µονάδες αγγίζοντας τις -30.
Αυτό ισοδυναµεί µε 20 µονάδες περίπου χαµηλότερα από τον προηγούµενο Σεπτέµβριο.
Οι σηµαντικά χαµηλότερες οικονοµικές προσδοκίες εκφράζονται, επίσης, στις εισοδηµατικές προσδοκίες των Ελλήνων. Κατά το 3ο τρίµηνο, ο σχετικός δείκτης µειώθηκε 21 µονάδες περίπου, στις -33,5.
“Προφανώς, οι καταναλωτές αναµένουν ακόµα πιο δραστικές οικονοµικές περικοπές βάση των νέων συζητήσεων µεταξύ της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Σε αυτές περιλαµβάνονται η επιβολή νέων φόρων, όπως οι εξαιρετικά υψηλοί φόροι ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι επηρεάζουν το 70% των Ελλήνων”, σηµειώνουν οι συντάκτες της µελέτης.
Πρόθεση αγορών
Ως αποτέλεσµα των παραπάνω, η πρόθεση αγοράς των Ελλήνων καταναλωτών µειώθηκε σηµαντικά. Ενώ τον Ιούνιο κυµαινόταν στις -17,5 µονάδες, κατήλθε στις -37,0 µονάδες το Σεπτέµβριο.
Η µελέτη διαπιστώνει ότι “οι πολίτες φαίνεται να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, αν µπορούν να καλύψουν τις καθηµερινές βιοτικές ανάγκες µε τα χρήµατά τους”, εκτιµώντας ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε δαπάνες προϊόντων ή υπηρεσιών υψηλής αξίας για κάποιο χρονικό διάστηµα.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης Consumer Climate Europe της GfK, συνολικά στην Ευρώπη και στις χώρες, που καλύπτει η έρευνα, η κατάσταση διαφέρει σηµαντικά.
Σε ορισµένες χώρες, ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κρίση η οποία απασχολούσε, ήδη, όλο και περισσότερο τους καταναλωτές, ήταν αυτοί, που προκάλεσαν σκεπτικισµό σχετικά µε τα οικονοµικά.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκτιµήσεις των πολιτών για τις οικονοµικές και εισοδηµατικές τους προσδοκίες, καθώς και η πρόθεση αγορών ήταν ακόµα πιο αρνητική σε σύγκριση µε το αναµενόµενο αποτέλεσµα µε βάση το εγχώριο πλαίσιο.
Ωστόσο, σε άλλες χώρες, γεγονότα, όπως η οικονοµική ανάπτυξη και η ανεργία, παρέµειναν στο προσκήνιο και συνεπώς, ευθύνονται για τις επιπτώσεις στους επιµέρους δείκτες.
Σε αυτό το περιβάλλον, από τον Ιούνιο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίµατος της µελέτης Consumer Climate στην Ευρώπη των 28 χωρών µειώθηκε κατά µισή µονάδα, στις 10,3 µονάδες. Τον Αύγουστο, ο δείκτης έπεσε ακόµα περισσότερο, φτάνοντας τις 9 µονάδες.
Η έρευνα
Τα αποτελέσµατα της µελέτης GfK Consumer Climate Europe προέρχονται από έρευνα καταναλωτών, που διεξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λογαριασµό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περίπου 40.000 άτοµα σε 28 χώρες συµµετέχουν στην έρευνα σε µηνιαία βάση.
Νατάσας Φραγκούλη
www. sepe.gr