ACEA: 14.000 δηµόσια σηµεία φόρτισης θα πρέπει να εγκαθίστανται εβδοµαδιαίως σε όλη την ΕΕ!

Μετά από νέα έρευνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) καλεί όλα τα κράτη µέλη της ΕΕ να εντείνουν επειγόντως τις επενδύσεις σε υποδοµές για τη φόρτιση των ηλεκτρικών και επιβατικών οχηµάτων καθώς και των φορτηγών και λεωφορείων. Αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν έως και 14.000 δηµόσια σηµεία φόρτισης για όλα τα οχήµατα σε ολόκληρη την ΕΕ κάθε εβδοµάδα -σε σύγκριση µε λιγότερα από 2.000- ανά εβδοµάδα σήµερα.
Η αυτοκινητοβιοµηχανία διαθέτει ήδη στην αγορά εκατοντάδες µοντέλα οχηµάτων µε χαµηλές και µηδενικές εκποµπές ρύπων, αλλά ανησυχεί σοβαρά για την αργή ανάπτυξη των υποδοµών που απαιτούνται για τη φόρτιση και τον ανεφοδιασµό των οχηµάτων. Πράγµατι, οι πωλήσεις ηλεκτρικά φορτιζόµενων οχηµάτων δεκαπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας πέρυσι τα 1,7 εκατ. µονάδες (ή το 18% της συνολικής αγοράς). Ο αριθµός των δηµόσιων φορτιστών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,5 φορές την ίδια περίοδο.
Σύµφωνα, µε νέα διακλαδική έρευνα που βασίζεται σε ανάλυση της McKinsey, θα χρειαστούν έως και 6,8 εκατ. δηµόσια σηµεία φόρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030 για να επιτευχθεί η προτεινόµενη µείωση των εκποµπών CO2 κατά 55% για τα επιβατικά οχήµατα. Ο αριθµός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της για τον κανονισµό για τις υποδοµές εναλλακτικών καυσίµων (AFIR) που τώρα είναι σε διαπραγµάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο.
«Η µετάβαση σε µηδενικές εκποµπές ρύπων είναι ένας µακροπρόθεσµος αγώνας δρόµου», δήλωσε ο πρόεδρος της ACEA και διευθύνων σύµβουλος του BMW Group, Oliver Zipse. «Η βασική πρόκληση τώρα είναι να πειστούν όλα τα κράτη µέλη να επιταχύνουν τον ρυθµό ανάπτυξης της απαιτούµενης υποδοµής. Χρειαζόµαστε οπωσδήποτε µια φιλόδοξη κατάληξη της πρότασης AFIR, τόσο ως προς το χρονοδιάγραµµα όσο και ως προς τους στόχους που θέτει για κάθε χώρα της ΕΕ».
Αν και θα απαιτηθούν στην αρχή σηµαντικές επενδύσεις, αυτές αντιπροσωπεύουν µόνο ένα ποσοστό των συνολικών επενδύσεων σε συγκρίσιµα έργα υποδοµής – και θα αποφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη. Πράγµατι, το ετήσιο κόστος για τις δηµόσιες υποδοµές φόρτισης εκτιµάται σε 8 δισ. ευρώ -περίπου το 16% των επενδύσεων σε 5G και δίκτυα διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.
Οι θέσεις, ο χώρος και τα επίπεδα ισχύος που απαιτούνται για την υποδοµή βαρέων οχηµάτων διαφέρουν σηµαντικά από εκείνα των επιβατικών αυτοκινήτων. Σύµφωνα µε την έρευνα, τα φορτηγά θα χρειαστούν 279.000 σηµεία φόρτισης µέχρι το 2030, εκ των οποίων το 84% θα είναι σε σταθµούς οχηµάτων. Τα υπόλοιπα σηµεία φόρτισης θα είναι κατά κύριο λόγο κατά µήκος του οδικού δικτύου (36.000) και δηµόσια σηµεία φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας (9.000).