Κλάδος Αυτοκινήτου: Κερδοφόρος ή ζηµιογόνος για τις Ασφαλιστικές;

Μόλις στο προηγούµενο τεύχος µας, στο γράµµα της σύνταξης, γράφαµε ότι «ο εξοπλισµός των σύγχρονων αυτοκινήτων µε συστήµατα τηλεµατικής, αναµένεται να επιφέρει µεγάλο αντίκτυποστην ασφαλιστική αγορά, τουλάχιστον τα επόµενα 5 χρόνια». Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει η µελάνη και έρχεται η επιβεβαίωση, από το nextdeal.gr, που αποκαλύπτει την πραγµατική εικόνα του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου, η οποία είναι µάλλον ζηµιογόνα, αντί της κερδοφορίας που φαίνεται να καταγράφεται σε πρώτο επίπεδο.
Σύµφωνα λοιπόν µε nextdeal.gr, µε βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Επετηρίδας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που δηµοσιοποιήθηκαν προχθές, ο δείκτης ζηµιών (loss ratio) που εµφανίζει ο κλάδος αστικής ευθύνης οχηµάτων το 2014 εµφανίζεται πολύ χαµηλός. Σύµφωνα µε µία πρώτη ανάγνωση, το loss ratio κυµαίνεται το 2014 στο 51,45%. Είναι όµως στην πραγµατικότητα έτσι;
Το nextdeal.gr επικοινώνησε µε σηµαντικό παράγοντα της ασφαλιστικής αγοράς που προς το παρόν επιθυµεί να διατηρήσει την ανωνυµία του και µας περιέγραψε µία πολύ διαφορετική εικόνα για τα αποτελέσµατα του κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, εικόνα που το nextdeal.gr θέτει υπόψη των αναγνωστών του µε την επισήµανση του παράγοντα, να την παρακολουθήσουν µε προσοχή αυτοί που χαράζουν την τιµολογιακή πολιτική στον κλάδο για λογαριασµό των εταιρειών τους γιατί θα την “βρουν µπροστά τους αύριο όταν θα κληθούν να καταβάλλουν αποζηµιώσεις και θα υποχρεωθούν να γράψουν ζηµίες”.
Ειδικότερα λοιπόν, ο παράγων, που είναι πολύ καλός γνώστης των πραγµάτων, υποστηρίζει ότι:
1. Με βάση την εξέλιξη των προηγούµενων ετών το ποσοστό ζηµιάς (LR) έτους ατυχήµατος 2014 θα διαµορφωθεί τελικά σε περίπου 58,5% από 51,5% που ήταν στο τέλος του έτους αναφοράς. Αυτό οφείλεται αφενός στις ζηµιές IBNR ((Issued But Not Reported-ζηµιές που έχουν επέλθει αλλά δεν έχουν αναγγελθεί) που δεν ήταν ακόµη γνωστές και αφετέρου στις διακυµάνσεις των αποθεµάτων. Επισηµαίνεται εξετάζοντας την εξέλιξη του loss ratio της Α.Ε.Οχ. (Αστικής Ευθύνης Οχηµάτων) µε βάση το έτος ατυχήµατος, στη σελίδα 75 (δείτε πίνακα) της επετηρίδας, φαίνεται ότι ο δείκτης χειροτερεύει αισθητά από την ωρίµανση των ζηµιών εντός της δεκαετίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2005 ο δείκτης από 84,8% στο πρώτο έτος υπολογισµού, έφθασε 96,1% το 2014. Έτσι λοιπόν ο δείκτης του 2014 από το 51,5% θα ανέβει στο 58,5%
2. Το LR έτους ατυχήµατος είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό της κερδοφορίας των κινδύνων που αναλαµβάνονται σήµερα και είναι σαφώς πιο υψηλό από το LR οικονοµικού έτους το οποίο είναι προφανές ότι το 2014 έχει επηρεαστεί σηµαντικά από µια θετική εξέλιξη ζηµιών προηγούµενων ετών η οποία όµως -θετική εξέλιξη ζηµιών προηγούµενων ετών- δεν είναι καθόλου εξασφαλισµένη ότι θα υπάρχει και στο µέλλον. Δεν γνωρίζουµε από που προέρχεται (π.χ. το loss portfolio transfer φαίνεται να έχει επιρροή).
3. Ενδεικτικό του ότι το 2014 έχει σηµαντική επιρροή από προηγούµενα έτη είναι ότι ενώ η συχνότητα και το µέσο κόστος ζηµιάς έχουν οριακή µεταβολή σε σχέση µε το 2013, οι επελθούσες ζηµιές µειώνονται 214εκατ. ευρώ (!) δηλ. περίπου κατά το 1/3 (!) και το LR κατά 14 ποσοστιαίες µονάδες (!) ενώ πολύ καλά γνωρίζουµε ότι οι τιµές ασφαλίστρων µειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό το 2014 (!). Και βεβαίως υπήρξε συνέχεια στη µείωση των τιµών το 2015…
4. Αν τώρα υπολογίσουµε:
Α. Μείωση των τιµών το 2015 κατά 10% που ανεβάζει το LR από 58,5% σε 65%.
Β. Κόστος πρόσκτησης: 203 εκατ. ευρώ / ασφάλιστρα + Δικαιώµατα Συµβολαίων (828 εκατ. ευρώ+209 εκατ. ευρώ) 1037 εκατ. ευρώ = 20% (σύµφωνα µε έκθεση αποτελεσµάτων ΕΑΕΕ)
Γ. Αναλογία γενικών εξόδων: 1100 εκατ. ευρώ * 30% (αυτοκίνητα) = 330 εκατ. ευρώ / (934 εκατ. ευρώ+203 εκατ. ευρώ) = 1137 εκ. = 29% (αναλογική κατανοµή από την έκθεση αποτελεσµάτων της ΕΑΕΕ)
Τότε συµπερασµατικά, έχουµε combined ratio (65% + 20% + 29%) = 114%! που σηµαίνει ζηµίες συν κόστος πρόσκτησης συν γενικά έξοδα, 14% πάνω από τα έσοδα του κλάδου… Άρα ο κλάδος στην πραγµατικότητα µε τα τρέχοντα ασφάλιστρα είναι ήδη ζηµιογόνος.
Αυτή είναι η πραγµατικότητα… σηµειώνει µε στωικότητα ο σηµαίνον παράγων της ασφαλιστικής αγοράς…
nextdeal.gr – Λάµπρος Καραγεώργος