Η οπτική της AXA για το µέλλον της ασφαλούς µετακίνησης

Στο τρίγωνο «άνθρωπος – όχηµα – υποδοµές» ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλεται (µε σηµαντική διαφορά) η πρόκληση τροχαίων συµβάντων. Με αυτό το δεδοµένο, η αυτόνοµη οδήγηση αναµένεται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Έρευνες που έχει πραγµατοποιήσει η ασφαλιστική εταιρεία AXΑ, αποδεικνύουν ότι ακόµα και µε µερική παρέµβαση της τεχνολογίας στην οδήγηση, το επίπεδο ασφάλειας αυξάνεται σηµαντικά. Συγκεκριµένα, σε οχήµατα που φέρουν αυτόµατο σύστηµα έκτακτης πέδησης παρατηρούνται 30% – 69% λιγότερες εµπρόσθιες συγκρούσεις, ενώ τα οχήµατα που έχουν ESP (electronic stability program) παρουσιάζουν µειωµένα τροχαία κατά 40% (ως αποτέλεσµα µειωµένων πλαγιολισθήσεων ή εσφαλµένων χειρισµών από τους οδηγούς).
Οι οδηγοί είναι ακόµα επιφυλακτικοί στο να εµπιστευθούν ένα πλήρως αυτόνοµο όχηµα. Έρευνες που πραγµατοποίησε η AXA στη Γερµανία και την Ελβετία δείχνουν ότι το 50% των οδηγών δεν πιστεύουν ότι ένας υπολογιστής θα είχε την ικανότητα να στρίβει και να κινείται σωστά, ενώ περισσότεροι από 60% των οδηγών (άνδρες και γυναίκες) είπαν ότι δεν θέλουν να αποδεσµευτούν από την ευχαρίστηση της οδήγησης.
1 στους 3 Ελβετούς και 1 στους 4 Γερµανούς οδηγούς πιστεύουν ότι τα αυτόνοµα οχήµατα θα οδηγούνται µε περισσότερη ασφάλεια από ότι µε τους σηµερινούς οδηγούς, ενώ περίπου το 50% των οδηγών ηλικίας 18 – 34 ετών αναφέρουν ότι αντί να οδηγούν, κατά τη µετακίνησή τους, θα προτιµούσαν να διαβάζουν, να κοιµούνται και να ασχολούνται µε τα ενδιαφέροντά τους γενικώς.
Οι σηµερινοί χρήστες των δρόµων, τοποθετούν πολύ ψηλά τον πήχυ για τα αυτόνοµα οχήµατα σε σχέση µε τους σηµερινούς οδηγούς, λέγοντας ότι για να τα θεωρούν ασφαλή δεν θα πρέπει απλώς να προκαλούν λιγότερα ατυχήµατα, αλλά θα πρέπει να µην προκαλούν καθόλου ατυχήµατα.
Σε ένα µοναδικό παγκόσµιο event (συνάντηση) που φιλοξένησε η ΑΧΑ στην Ελβετία (πολεµικό αεροδρόµιο Dübendorf – Ζυρίχη) οι καλεσµένοι είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν αναλύσεις για τρεις προσοµοιώσεις τροχαίων ατυχηµάτων, βγαλµένων από τη νέα εποχή, όπου τα οχήµατα θα κινούνται αυτόνοµα.
Σε αυτή τη νέα εποχή η ασφάλιση θα αφορά νέους κινδύνους, για τους οποίους η AXA καταβάλει σηµαντική προσπάθεια να είναι προετοιµασµένη, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν το event στη Ζυρίχη, συµµετείχαν σε ανάλυση των τριών σεναρίων που ακολουθούν.
Σενάριο 1. Hackers εισβάλουν κακόβουλα στο λογισµικό ενός αυτόνοµου οχήµατος
Ένα αυτόνοµο όχηµα πλησιάζει άλλο όχηµα το οποίο είναι ακινητοποιηµένο – πιθανώς σε κάποιο φανάρι ή µποτιλιάρισµα. Υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος του αυτόνοµου οχήµατος θα έδινε εντολή για επιβράδυνση. Σε αυτή την περίπτωση όµως έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισµικό κάποιου hacker. Το αυτόνοµο όχηµα, αντί να µειώσει ταχύτητα, αυξάνει και συγκρούεται σφοδρά µε το ακινητοποιηµένο όχηµα προκαλώντας πιθανώς, τραυµατισµούς.
Σενάριο 2. Βράχος 120 κιλών πέφτει από ψηλά, το αυτόνοµο όχηµα αδυνατεί να τον αναγνωρίσει
Η σηµερινή πραγµατικότητα λέει πως ένα αυτόνοµο όχηµα δεν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει δυνητικούς κινδύνους, όπως ένας βράχος 120 κιλών έτοιµος να κυλήσει από µία πλαγιά, δίπλα στο δρόµο. Στη δοκιµή που πραγµατοποιήθηκε από την ΑΧΑ το όχηµα δεν άλλαξε πορεία για να αποφύγει τον βράχο µε αποτέλεσµα αυτός να περάσει µέσα από το παρµπρίζ στην καµπίνα των επιβατών.
Σενάριο 3. Το αυτόνοµο όχηµα αποφασίζει ότι, το να τραυµατιστεί (πιθανώς) θανάσιµα ένας άνθρωπος είναι καλύτερο απ’ το να τραυµατιστούν βαριά περισσότεροι
Σήµερα, σε περίπτωση που ένα τροχαίο δε µπορεί να αποφευχθεί ο οδηγός καλείται να αντιδράσει µε γνώµονα τη συνείδησή του για να προκαλέσει τις µικρότερες δυνατές απώλειες (σε επίπεδο τραυµατισµών και ζηµιών). Στο µέλλον, τα αυτόνοµα οχήµατα θα αποφασίζουν, µε βάση τον δικό τους «κώδικα», προς τα πού πρέπει να κινηθούν για να προκαλέσουν τις µικρότερες δυνατές απώλειες. Στη δοκιµή που πραγµατοποιήθηκε στη Ζυρίχη, το αυτόνοµο όχηµα άλλαξε πορεία, «προτιµώντας» να χτυπήσει ένα ATV, µε µεγάλη πιθανότητα να τραυµατίσει θανάσιµα τον αναβάτη του (προστατεύοντας όµως έτσι τους δικούς του επιβάτες) και όχι να συγκρουστεί µε ένα άλλο αυτοκίνητο και να ρισκάρει να τραυµατιστούν περισσότεροι επιβάτες (ελαφρά ή βαριά), στα δύο οχήµατα.
Στη διάρκεια της ηµέρας οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν σε διαδροµή εντός του αεροδροµίου µε αυτόνοµο όχηµα, λαµβάνοντας µια σηµαντική εµπειρία για το πώς θα είναι το µέλλον της µετακίνησης.
Πηγή: nextdeal